Cumartesi, Şubat 19, 2011

Bos gecen Cuma gunu ve 2 tarif...

Bugun aslinda hic bir sey yazmiycagim diye karar almistim. Sadece diger bloglari okuyup, bol ve uzun yorumlar yapicam herkese. Beni tanisin tanimasin blogumdan, bolca yazicam digerlerine, demistim. Ama yine dayanamadim. Blog beni cekti, gondermeli dedim bir post.

Bugun ne SIKICI bir gundu allahim. Oglen 1 gibi ancak kendime gelebildim. Agirim artik iyice agirlastim. Her manada (su sapkalari kaldirmakla ne aptalca bir is yaptilar yarabbi!!). Hareketlerim, vucudum, uykum, tuvalete gidislerim, dusunmem ve konusmam bile agirlasti. Ellerim ve ayaklarim dun gece saat 04:30'a kadar oturdugum icin hala sis. Davul gibi olmuslar, bi turlu kendine gelemediler.

Benim icin bombos bir gundu demistim ama annem cok yoruldu bugun. Kendisine hadi hamur yapalim dedim, o kadar yorgunluga ragmen bana hayir demedi yahu. Sasirdim. Allahim masallah, enerjisine hayranim. Allah O'nu basimdan eksik etmesin. O'nun yasina geldigimde, O'nun yarisi kadar enerjik olurmuyum acaba?

Aksam ustu yuruyuse ciktik yine. Kiyafet kombinim cok iyi olmus anneme gore, paylasicaktim ama makyaj yapmadim, sadece kirmizi rujumu surup ciktigim. Ve o sis suratla  fotograf vermek istemedim.

Evet gelelim tarife. Tarif Dilek Ablaya ait.

Buyrun efenimm:

HASHASLI TAVA BOREGI:






Hashasli ic icin:
100 gr kadar Hashas
150 gr ceviz ici, 2 yemek kasigi toz seker

Hamur icin:
aldigi kadar un ( 1 kg'ya yakin gidiyor)
                                                        (Dikkat! Biz iki tarifi bu kadar undan yaptik!!)
1 paket instant maya
1 seker kasigi tuz
goz karari su
Kizartmak icin ve acmak icin zeytin yagi..

Yapilisi:
Unu eliyoruz. Icine tuz, maya ve suyu dokerek kivami yumusak olan bir hamur elde ediyoruz. Aslinda bir  nevi ekmek hamuru yapiyoruz. Istenirse firinlardan hazir ekmek hamuru ile de yapilabilir. Daha sonra hamurun ustunu bir bez ile kapatip ilik bir yerde en az 30 dk kadar bekletip mayalanmasini sagliyoruz. Daha sonra hamurdan avucumuzla SIKIP limon buyuklugunde parcalar kopariyoruz. Zeytinyagi serperek yuvarlak fincan altligi buyuklugunde acip, icten 1 yemek kasigi kadar koyup yayiyoruz. Bu arada, tavanin altini yakiyoruz, kisik ateste az bir zeytinyagi dokup, kizdirmaya birakiyoruz.  Ici koyduktan sonra hamuru rulo yapip, aynen acma yapar gibi sariyoruz ve uclarini birbiriyle birlestirip uzerinden merdane ile gecip yassilastiriyoruz. Cok ince degil cok da kalin olmayacak sekle gelince kizmis tavada her iki tarafini da kizartiyoruz. Aynen lokma kizartir gibi hazir olan parcayi tavaya atmak suretiyle pisiriyorsunuz. Yaklasik bir borcam kadar borek cikiyor.
Bereketli yani :)) Cok da leziz oluyor.

Afiyet olsun..


Zeytinli Ekmek:


Zeytinli olan tarif Annem'e ait.


Zeytinli ic icin:
250 gr kadar siyah cekirdegi cikarilmis zeytin 
Salca, kekik, zeytin yagi, istege bali diger baharatlar...
Ustune surmek icin 1 yumurtanin sarisi.

Hamuru yukaridaki tarifle ayni sekilde hazirlaniyor. Yalniz zeytinli oldugu icin firinda pisiriliyor.  

Hamuru hazirladiktan sonra hamur 2 parcaya bolunuyor. Yine zeytinyagi ile yuvarlak yemek tabagi kadar acip, icine zeytinli ici yayiyoruz. Ve rulo yapiyoruz. Firin tepsisine uzunlamasina yerlestirip ustune yumurta sarisini surup onceden isitilmis 180 derecelik firinda 20-25 dk kadar pisiriyoruz. Pistikten sonra biraz ilinmasi bekleyip, dilimleyerek servis edilir.

Afiyet olsun..








7 yorum:

mrtha dedi ki...

zeytinli ekmek harika görünüyor :)

dilek dedi ki...

Canım Banu'um..Hadi az kaldı tatlım. Sık dişini biraz daha...Dayanamadınız değil mi hamurun o inanılmaz cazibesine:) ellerinize sağlık.Harika görünüyorlar...

CMOS dedi ki...

diyetteyim ama ben off:D

dshandmade dedi ki...

Afiyet olsun, marifetler pek hoş görünüyor. Doğuma az kalmış. Benim iki tane oğlum var; ikisi de normal doğumla doğdu. Çok rahat doğurdum. Sana da aynını dilerim. Sağlıkla kal.

Unknown dedi ki...

hersey guzel gorunuyor, ellerine saglik. Az kaldi dayan. Ben biliyorum, sen bir dogur sonra bir ay buralara ugramazsin :))

iremmiss dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar. Ben hamur işlerini çok severim ama pek bulaşmıyorum ama nasıl canımda çekti yahu :))

Mrsgul dedi ki...

kizlar hepinize tesekkur ederim guzel dilekleriniz ve sayfami ziyaretiniz icin. sevgiler..