Pazartesi, Ağustos 27, 2012

Geri Dondum..

Merhaba,

Yine uzun bir ara verdim. Vakit oldukca kisitli oldugu icin degil yazmak, laptobun kapagini bile acmayali aylar oldu. Instagram ve tweeter'a cep telefonum sayesinde giriyorum. O da kisa wc ve cocuklari ayagimda uyutma aralarinda :)) Gonul abla bile fark etmis ''sen su bilgisayara gir de arada, daha az tozlansin ben de daha kolay silerim'' dedi :))
Evet tozlandim.. Silkelenip arinamam lazim ancak ona bile hic vaktim yok.

Aslinda su siralar cocuk bakmak ve ev isleriyle ilgilenmek disinda yaptigim ekstra birsey de yok ama gunler asiri dolu ve yogun geciyor. Bir bakiyorum sabah oluyor, saate bakiyorum ogleden sonra oluvermis. Zaten sonra aksam olmasi cok kolay. Ve gun bitiveriyor sonra...

Doruk 18 aylik oldu. Doga'da 3'uncu ayini bitirecek neredeyse.

Sabah erken kalkiyoruz saat 6:00 gibi genelde. Doruk, Doga'dan daha erken kalkiyor ve hepimizi uyandiiyor. Biraksak Doga gec saate kadar uyur. Ama Doruk asla izin vermez buna :))

Sonra bezlerin degismesi, kahvaltinin hazirlanip yapilmasi, kakalarin yapilmasi ve tekrar bezlerin degismesi , dis fircalama fasli, ust bas degismesi, yataklarin toplanmasi vs..falan derken saat 9:30-10:00 olur. O arada ya anneanne gelir ya da dede veyahut biz onlara gideriz. Sonra dedesi Dorugu disari cikartip gezdirir. Yaklasik 1 saat kadar parka giderler. Biz de annemle yemek isine girisiriz. Kahvelerimizi iceriz bu arada. Doruk gelir, meyve ya da yogurdunu yer, banyosunu yapar ve oyun oynar saat 13:30 gibi ogle uykusuna yatmis olur. Kiz da bu arada sabah tekrar emip uykuya yatar. Kizin uykusunda pek sikinti yok cok sukur. Eger bir sikintisi yani gazi falan yoksa uyuyor. Doruk kalkinca da yemegini yer ve oyuna devam....Sonra aksam yemegi telasi ve yatak vakti derken gun biter..

Iste gunler boyle gecip gidiyor.

Dorugun gelisimini anlatmak istiyorum aslinda. Cunku geriye donup blogu okudugumda dorugun gelisimini gorebiliyorum huzunlu bir mutluluk sariyor beni. Zaman resmen deli hiziyla akiyor.

Doruk 10 aylikken yurumeye baslamisti. Ilk kelimesi ''anne'' oldu 12 aylikken. Simdi ise bize derdini anlatacak kadar konusabiliyor.
Once her yuvarlak seye gol-gol diyordu. Uzakta birseye isaret edecekse  gu-gu-gu diyordu. Simdi ise bazen 2 kelimeli cumle kuruyor:
baba de=baba gel, anne dut=anne tut, dede alo, dede uuuuu =dedesi ucakla gitmis ....

Net birsekilde su kelimeleri soyleyebiliyor:
Annemmm-babammm-dedemmm-abimm
Manuuu=banu
Aceee=ece halasi :)
muss=muz
benbe=pembe (rengi de taniyor ve pembe renkli ayakkabi ve coraplari getiriyor)
dun=john (esranin kocasinin ismi)
ettaaa=(esra)
deyze=teyze (esra)
Do-dooo=Doruk'un kisaltilmisi ayrica kendine abi-yaaaa diyor :))
Du-du-duu=su
abara=araba
akkabi=ayakkabi
gamyon=kamyon
duttt=araba
amine=emine(anneannesi)
bi,ki,uc, do= 1-2-3-4 diye sayiyor
tiktak=saat
bambam=davul
hovhov=kopek, meee=koyun,keci mooo=inek at= at, bisibisi=kedi, kuskus=kus
annnnanne=ananesine boyle sesleniyor bazen ona da anne diyor kestirme :)
cekil, gel, dit=git, dut=elini tut, otur, kak=kalk, bus=otobus(esra ingilizce ogretiyor), no,
esyalarin aitligini anlatmak icin de dedenin, babanin, annenin, bebegin, benim, abinin(kendisini kastediyor), Ac, otu=otur, kalk, be=ver, nennaaa=kizmak, nennen=uyumak...
baaammm=dusmek :)) bicibici=yikanmak ve herturlu havuz, deniz ve su birikintisi :))

Herkes cok zeki ve cok farkli bir cocuk oldugunu soyluyor.Hafizasi super. Bir kere tekrarlamak yeterli oluyor. Ikinciye sordugumda hemen hatirliyor ve sorudugum seyi anlatiyor.
Yeni birsey ogrettigimizde cok cabuk ogreniyor. Kendisi surekli tekrar ediyor hatta bazen 20 bin kere falan gosteriyor ve tekrarliyor. Biz de tum aile seferber olduk ona yeni birseyler ogretmek icin. Babamin bu konuda payi buyuk. Cok ilgileniyor sag olsun.
Ozellikle sesli kitaplardan cok faydalaniyoruz. Kendisi de cok seviyor, kitaplari hala parcalamayi cok istiyor ama ses cikarinca vazgeciyor ve sesleri ona farkli hikayelerle anlatmamizi istiyor. Yalniz hala gece kitap okumaya hazir degil. Elimden alip yere atmak ve oynamak istiyor. Dikkati cok cabuk dagiliyor. Biraz daha zamani var sanirim. Doruk zaten cok farkli bir cocuk hicbirseyi zorla yaptiramiyoruz, dogru zaman geldiginde kendiliginden cozuluyor ve oluyor o sey neyse.
Doruk'la inatlasmamak gerekiyor. Hayir ve yapma nedense cok cazip 2 kelime. Duydugunda inadina ve gulerek o seye daha cok gidiyor :) Bagirmak da cozum olmuyor, kizmak da hatta daha da kotulesiyor. Dikkatini baska noktaya cekmeye calisiyoruz. Ve izah etmek gerekiyor.
Ama bazen isler oyle toz pembe gitmiyor o zman kiziyoruz, sesimiz yukseliyor ve hatta ceza vermeye bile basladik. Koltukta 5 dakika oturma cezasi :)
Dedeler bu durumdan pek hosnut degiller ama anneanne ve babaneler bizi destekliyor. Yani durum dengeli sayilir.
Ailenin buyukleri cok yakinlarda yasiyor ve hergun gorusuluyorsa cocuk fazla pohpohlaniyor bu da cocukda anlam kargasasina neden oluyor. Olsun biz hallediyoruz birsekilde :)

Yemek bugunlerde problem. Aksam yemeklerini terorize etmeye bayiliyor. Mama sandalyesinden hic hoslanmiyor. Ama bugunlerde dislerinin tamami ayni anda geliyor ve 2 yas sendromu da olunca cocugun bu hareketlerini biz olur karsiliyoruz. Istemedigi birseyi yediremiyoruz hemen agzindan cikartiyor. En sinir oldugum hareketi :) de budur. Cok da temizdir ama, elleri kirlendiginde hemen eehh ehhh der ve avcunu acar silmemi ister.

Doruk sinirli bir cocuk ayrica. Sinirlendigi zaman kendini yere atip kafasini yere vuruyor ve yuzumuze bakiyor acaba ne tepki vericez diye. Dedim ya inatci zorla hicbisey yaptiramiyoruz. Biz onceleri ahhh hayir yapma diyorduk, ama simdi tepki vermiyoruz siniri gecene kadar yoksaymaya calisiyoruz. Calisiyoruz diyorum cunku bazen zor oluyor.

Kakayi hala vermek istemiyor ama eskisi kadar da cok tepki gostermiyor.3 ay once kendini yerden yere atiyordu sanirsin ki etini kesiyorsun halbu ki kakasini temizliyoruz. Ama simdi istemeye istemeye de olsa geliyor ve oyunla kandiriyoruz ve yikiyabiliyoruz poposunu.

Banyodan artik kavgasiz cikabiliyoruz. Hadi bitti oglum cikalim diyoruz ve gulerk cikiyor.

Bazen bir mizmizlanma durumu oluyor herseye aglamakli, mizmiz konusur,esyalari atar, aglar, cigliklar atar, bagirir, gurultuler yapar vs.. iste o zaman hic dokunmamak gerekiyor hatta mumkunse alip disari cikartmak gerekiyor ve gezdirmek bayagi ise yariyor.

Ilk defa 1 ay once pastel boyalarla tanisti ve hemen masalar sandalyeler ve duvarlar boyandi. Ben de aldim elinden 1-2 ay daha beklemeye karar verdim. Henuz erken.

Bu yaz 2-3 hafta kadar havalar oldukca sicak gidince balkona plastik bir havuz aldik. Bayagi sevdi zaten suya bebekliginden beri bayilir.

Gecen hafta sonu havuza gittik ama Kayseri'de gece ve gunduz sicaklik farki cok oldugu icin gece buz gbi olan su gunduz ne kadar sicak olursa olsun bi turlu isinamadigindan havuzun suyu buz gibiydi ve Doruk da ben de cok usudugumuz icin havuza giremedik. Ben bile giremedim ki cocuk girsin. Inanilmaz agladi, ama kocaman bos bir alan vardi ve orda kosturup durdu ki o da yetti ona. Doga hep uyudu uyandi yani sakindi kizim. Biz bir daha isitmasi olmayan havuza gitmeyiz herhalde.

Gunlerimiz boyle gecip gidiyor iste..Fotograflari instagram ve tweeter'dan surekli paylastigim icin bu yazimda foto olmayacak. Dogum kilolarimi da verdim ama hala gobegimden sikayetciyim ve kendi fotomu cekmiyorum.

Tekrar gorusmek uzere hoscakalin..



Sevgilerle..

1 yorum:

gunlukcugum dedi ki...

Okurken çok eski değil iki yıl önceki halim aklıma geldi) saglikla kolaylikla büyürler insaallah